Sivut

sunnuntai 11. huhtikuuta 2010

Jää väistyy

Käväisin autoilemassa ja valokuvaamassa keväistä saaristoa, samalla mielessä seurata, miten jäiden lähtö edistyy. Nyt kun kevät vihdoin pyörähti kunnolla käyntiin pitkän ja kylmän talven jälkeen se tuntuu etenevän rytinällä. Kuluneen kahden viikon aikana on jäät väistyneet hurjaa vauhtia. Kaksi viikkoa sitten olivat kovimmat virtapaikat auki ja eilen oli jo airistonselkä pitkälle vapaa jäästä.
Lahden poukamat ovat vielä paksun sohjopeitteen alla, mutta jos vesi nousee tai tuulet alkavat puhaltaa on jäät vain muisto hetkessä. Monta viikkoa sitten veikkasin jäiden lähdöksi 15.4. ja tuo päiväys tulee olemaan äärimmäisen lähellä totuutta.
Kalastajan näkökulmasta katsoen varma kevään merkki on siian onkijat rannoilla ja kun ne ilmestyvät niin siitä parin, kolmen viikon päästä on sukelluskausi täydessä vauhdissa. On syytä kuitenkin muistaa, että ainakin hauen ja ahvenen kutu ajoittuu keväisiin mataliin lahtiin ja onkin syytä jättää kalat rauhassa jatkamaan sukua. Toki sieltä kutukaislikosta olisi mahdollisuus saada peräkärryllinen kalaa, mutta urheilukalastaja tuskin sellaiseen ryhtyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti